מחלת גבהים - דרכי התמודדות

גם להעצים את החוויה של הטיול וגם לחסוך כסף!

דמיינו את עצמכם מטיילים בדרום אמריקה כשאתם כבר יודעים ספרדית

ידיעת השפה תשדרג לכם את הטיול ברמות שאתם בכלל לא מבינים!!!

כנסו ללמוד עוד

מהי מחלת גבהים?

   

מחלת גבהים נגרמת במהלך טיול במקומות גבוהים, לרוב מ 2500  מטר ומעלה, ככל שמטפסים הסימפטומים יכולים להחריף.

   
מחלה זו נובעת ממחסור בחמצן. כיוון שריכוז החמצן באוויר קטן הגוף לא מצליח להעביר מספיק חמצן למוח ולרקמות הגוף השונות, דבר זה גורם ללב ולראות לעבוד הרבה יותר קשה ולכן שמגיעים לראשונה למקומות גבוהים (2500 ומעלה) בימים הראשונים עד שהגוף מתרגל, תמצאו את עצמכם מתנשמים במהירות כאלו רצתם ספרינט של 100 מטר, גם בפעולות פשוטות כמו הליכה נינוחה ברחוב.

   
חוסר חמצן גורם לנזקים שונים ברקמות הגוף ובעיקר למוח.

   

   

תסמיני המחלה

   
עקב עלייה בריכוז הפחמן הדו-חמצני בגוף, המטייל יכול לפתח אחד או יותר מהתסמינים הבאים: נשימת ייתר (נשימה מהירה) או קוצר נשימה, כאב ראש חזק, סחרחורת, בחילה, בלבול, ראייה כפולה, עייפות, אפאתיה, חוסר תיאבון, הקאה.

   
התסמינים האלו שונים בין מטייל אחד לשני. אחד יקבל את התסמין בצורה קלה יותר והשני יכול לחטוף אותו בצורה חזקה מאוד, מצב שידרוש ממש טיפול רפואי.

   

איך להכין את עצמכם לגבהים

   

חשוב לעשות הכל בהדרגה ולתת לגוף להתרגל.

   
בד"כ שמגיעים לעשות טרק בין אם זה בדרום אמריקה או במזרח, דבר ראשון מגיעים לעיירה בה מתארגנים לטרק וממנה לוקחים תחבורה לנקודת התחלת הטרק.

   
העיירה בד"כ כבר תהיה בגובה של 2500-3000 מטרים מה שאומר שכבר ישר שמגיעים לרוב האנשים כבר יהיו חלק מהתסמינים, בעיקר כאב ראש קל, נשימת ייתר ועייפות.

   
אל תהיו סופרמנים! פשוט קחו לכם 3-4 ימים ברגוע.

   
ביום הראשון – תנוחו, תשתו הרבה מים, תוכלו טוב (הרבה שום!), תסתובבו ברחבי העיירה בנחת, לא מהר ולא לגמוע מרחקים. ביום הזה אפשר לברר על הטרק, להתארגן אליו, קצת קניות...

   
ביום השני – אותו דבר, ואם אתם מתחילים להרגיש יותר טוב, אז אפשר לעשות טיולי יום רגועים מסביב, כמו טיפוס קל לאיזו תצפית באזור, או טיול אופניים קליל בעיירה וסביבותיה. ושוב, להקפיד על שתייה מרובה ואכילה טובה.

   
ביום השלישי – אפשר לצאת לטרק יומי קצר שדורש יותר מאמץ.

   
כך הגוף מתרגל אט אט לגובה ומתבצע סוג של סרגל מאמצים.

   
הימים שפרטתי יכולים גם להימרח על פני שבוע, תלוי בגוף שלהם כמה הוא "מעכל" את הגובה טוב או לא.
אתם מכירים את הגוף שלכם. תקשיבו לו. אם הוא מאותת לכם בצורה של כאב ראש חזק, או קוצר נשימה... או כל אחד מהתסמינים לעייל שבאם בצורה ברורה וחדשה, פשוט תעצרו, תנוחו ותקפידו על שתייה מרובה.

   

מה עושים שמופיעים תסמינים

   

חברים, אל תחכו שכל התסמינים או אפילו רובם יחולו עליכם. אם כבר יש לך למשל כאב ראש חזק או נשימת ייתר, זה אומר שאתם כבר מפתחים תסמינים לא טובים של המחלה ואתם צריכים להבין את זה ולקחת אחריות ולטפל בסיבה.... שהיא בעצם הגובה.

   
הדבר הנכון ביותר היא להפסיק ולטפס בגובה ולחזור על עקבותיכם ולרדת בגבוה.

   
פעולה כזו תטיב אתכם מהר ותשימו לב איך פתאום הנשימה חוזרת למצב הנורמלי, וכאב הראש פוחת בהדרגה.
למשל שעשיתי את טרק סובב האנפורנה בנפאל, שהמשכנו מהעיירה מאנאנג הלאה לכיוון הפאס, זה היה יום שבו עלינו קרוב ל 800 מטר ביום אחד. בד"כ מומלץ שבגבהים מעל 3000 מטר, לא לעלות יותר מ 400 מטר ביום. וכדאי לעשות לילה בטווח הגבוה הזה ולתת לגוף להתרגל לגובה לפני שממשיכים.

   
חשבנו שאנחנו רמבו ופשוט רציני לחסוך יום ולכן קמנו מוקדם, ודפקנו קילומוטרץ' והמטרה הייתה להגיע לעיירה שלמרגלות הפאס. העלייה החדה הזו תפסה את כולנו (אני, אחי הקטן, ועוד שני חבר'ה שטילו אתנו), חלקנו בצורה מאוד חזקה ואחרים קצת יותר קל. אבל היה מצב שלשניים מאתנו "התפוצץ" הראש בצורה שהם ממש היו צריכים לשכב על הקרקע.

   
בנקודה הזו לקחנו אחריות וכמה שזה קשה מנטלית לחזור אחורה, לא הייתה ברירה ושבנו על עקבותינו כשעה וחצי של ירידה, כבר אחרי 100-150 מטר של ירידה כבר הרגשנו הרבה יותר טוב. וזה פשוט מדהים, אתה מטפל בסיבה שזה הגבוה, והסימפטומים נעלמים...

   
יש מצבים בהם לא ניתן לרדת בגובה. כמו למשל שהגעתם לכפר במהלך הטרק ועצרתם בו ללילה, הלילה ירד ואין אפשרות לצאת לדרך כדי לשוב, ובמהלך הערב מתפתחים תסמינים. או מצב שבו מזג האוויר משתנה במהירות ואתם חייבים לעצור ואין דרך לחזור אחורה.

   
כאן באים לעזרתנו כדורים נגד מחלות גבוהים שעוזרים מאוד. כדורים כגון: דיאמוקס או אורמוקס (Acetazolamide) שרצוי לטול אותם יום יומיים לפני הגעה לגבהים כדי להקדים תרופה למכה.
יש עוד סוגי כדורים וכדאי לקבל מרשם מסודר מרופא במרפאת מטיילים.

   
אני בטרק האוורסט בייס קמפ, שהגעתי לאזור הקמפ עצמו שהיה בגובה הקרוב ל- 6000 מטר, הרגשתי כאבי ראש חזקים, ולחזור אחורה לא הייתה אופציה בגלל מזג אוויר קשה שהיה. לכן לקחתי כדורים במקביל לשתייה מרובה ובתוך שעה קלה הוקל לי.

   
שמופיעים התסמינים הנ"ל כאמור יש לעצור עם עדיפות לרדת בגובה. אלו פעולות שאתם יכולים לבצע ולהרגיש מיד בשינוי.

   
אך אם אחד מהמטיילים פיתח בצקת ריאות והוא ממש מתקשה לנשום, או בצקת במוח שגורמת לכאבי ראש חזקים אפילו חוסר הכרה ואף דימום מהאף, בנקודה זו להוריד אותו מיד בגובה, ולהזעיק עזרה.

עוד מידע מעמיק יותר על מחלת גבהים

       
כולנו יוצאים עם ביטוח נסיעות שבו יש כיסוי גם לחילוץ והצלה במקרה של פציעה, וזה בדיוק המקרה. מטייל במצב המתואר שהוא ממש בסכנת חיים זה בדיוק המקרה שצריך למצוא טלפון לווייני וליצור קשר עם כוחות סיוע שבמידה וצריך ואפשרי בתווי השטח אז גם להזניק מסוק שיפנה את המטייל.

           

   

לסיכום

   
תקשיבו לגוף שלכם. תטיילו בקצב שלכם. אם הגוף שלכם מגיב פחות טוב לגובה, אז תורידו הילוך. תעלו פחות בגובה כל יום, תעשו עוד לילה בכל כפר. המטרה היא לעשות את הטרק בכייף, לראות נופים מדהימים, לחוות חוויות של הטרק ועם האנשים שפוגשים במהלכו.

   
והכי חשוב זה... הבריאות!

  

כתבות אחרונות

איזה יעד עדיף? המזרח הרחוק או דרום אמריקה?

  • 1 מאי , 2014
  • כללי
  • יעד כללי

איך מחליטים לאן לטוס לטיול הגדול? דרום אמריקה או המזרח הרחוק? יש כאלו שמבחינתם זה ברור, זה חלום ילדות. אחרים מתלבטים ומחפשים תשובות מחברים וממטיילים ברשת האינטרנט.

קרא עוד  

כיצד מחליטים על יעד לירח הדבש?

  • 22 אפריל , 2014
  • כללי
  • יעד כללי

חתונה נגמרה וחזרתם לשפיות. עכשיו הגיע הזמן לתכנן את החלק המהנה של החתונה... ירח הדבש! טיפים, ושלבים למציאת היעד לירח הדבש שלכם.

קרא עוד  

כמה עולה טיול בתאילנד?

  • 7 יולי , 2013
  • כללי
  • תאילנד

תשאלו אנשים שונים כמה עולה טיול בתאילנד ותמצאו הבדלים גדולים מאוד. עלות הטיול מושפעת מכמה גורמים ראשיים ועוד הרבה גורמים משניים. תלוי מאוד מי אתם ומה סגנון הטיול שאתם מתכננים. הכל על עלויות בתאילנד במאמר הבא

קרא עוד  

התנהלות כספית במהלך הטיול

  • 6 יוני , 2013
  • כללי
  • יעד כללי

מתכננים טיול ארוך? איך מתנהלים כספית? האם כרטיס אשראי בינלאומי או טרוול צ'ק? איך שומרים על הכסף ודברי הערך שלא ייגנבו? הסברים, טיפים וטכניקת "ארנק הדמה"

קרא עוד  

קניית ציוד לטיול – מה לקנות והיכן ?

  • 17 אפריל , 2013
  • ציוד, עלויות
  • יעד כללי

כחלק מהכנות לטיול תרמילאים ותכנונו, צריך גם לתת את הדעת על ציוד לטיול. הוצאות ציוד לטיול עשויות להגיע לסכומים גבוהים ולהשתוות לכרטיס הטיסה שנרכש באלפי שקלים. איך ניתן לצמצם עלויות אלו?

קרא עוד  

טיפים לקניית כרטיסי טיסה

  • 13 דצמבר , 2012
  • טיסות, טיפים
  • יעד כללי

מה חשוב לדעת לפני שקונים כרטיס טיסה, היכן לקנות ואיך לבדוק האם הכרטיס המוצע מתאים לכם. למתי לכרטס את תאריך החזרה למטיילים טיול ארוך. מידע וטיפים בכתבה הבאה

קרא עוד  

כתבות וסיפורי מסע על דרום אמריקה